Zima/lato w mieście

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

28 czerwca 2018

Wakacyjne zagrożenia

Zatrucia pokarmowe: to ostre schorzenia o charakterze zakaźnym , inwazyjnym lub toksycznym. Wywoływane są przez : bakterie i ich toksyny, wirusy, riketsje, pasożyty, pierwotniaki, toksyny zwierzęce i roślinne, mikotoksyny, zanieczyszczenia chemiczne, pozostałości farmakologiczne.

Źródło zakażenia  - to człowiek lub zwierzę z zakażeniem objawowym lub bezobjawowym /w okresie gdy czynnik znajduje się w tkankach lub jest wydalony/, a także w środowisku np. wodzie, żywności

Drogi szerzenia – zakażenie szerzy się drogą pokarmową lub rzadziej kontaktową.

Powodem zakażenia mogą być surowce pochodzenia zwierzęcego  np. jaja, mleko / pałeczki Salmonella, gronkowce itp. / półprodukty np. mięso mielone, gotowe potrawy oraz woda pitna.

 Żywność zakażona może być:

  •     pierwotnie – zakażone surowce
  •     wtórnie – w trakcie produkcji, transportu, magazynowania, przechowywania, obrotu
Czytaj więcej o: Wakacyjne zagrożenia
12 maja 2017

12.05.2017 Europejski Dzień Walki z Czerniakiem

Piękna opalenizna jest niewątpliwie najlepszą pamiątką, jaką można przywieźć znad morza. Należy jednak pamiętać, że nadmierne opalanie często prowadzi do powstania, oparzeń, przebarwień, udaru słonecznego, jak również nowotworów skóry, w tym czerniaka. Największe promieniowanie UV obserwuje się między godziną 11.00 a 15.00 i to właśnie o tej porze jesteśmy najbardziej narażeni na poparzenia słoneczne. Najlepiej więc na plażę udać się po godzinie 15.00 lub, jeśli lubimy rano wstawać, jeszcze przed godziną 11.00.

Mimo że stajemy się coraz bardziej świadomi szkodliwości nadmiernego opalania, często zapominamy o konieczności założenia kapelusza, okularów przeciwsłonecznych i stosowaniu  kremu z filtrem UV. Kremy te, są skuteczną ochroną przed promieniowaniem, jednak pomimo ich stosowania należy ograniczać czas ekspozycji na słońce. 

Czerniak (czerniak złośliwy, łac. melanoma malignum) to wywodzący się z melanocytów nowotwór skóry, błon śluzowych lub błony naczyniowej oka. Specjaliści alarmują, że zachorowalność na czerniaka systematycznie wzrasta na całym świecie - obserwuje się coroczny wzrost zapadalności na ten nowotwór o 3-7 procent (w Polsce 2,6 procenta dla mężczyzn i 4,4 procenta dla kobiet). Czerniak to nowotwór, który wciąż trudno poddaje się skutecznemu leczeniu. Dlatego najważniejszą rolę w walce z nim odgrywa profilaktyka i wczesne rozpoznanie choroby.

Czytaj więcej o: 12.05.2017 Europejski Dzień Walki z Czerniakiem
20 lipca 2018

Barszcz sosnowskiego

Nadszedł sezon Barszczu Sosnowskiego

 

Roślina na przełomie maja i czerwca wkracza w fazę kwitnienia. Podobna do chwastu, wydziela substancje stwarzające bardzo poważne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Często mylona jest z podobnymi do niej gatunkami należącymi do tej samej rodziny selerowatych (Apiaceae): barszczem zwyczajnym, łopianem, pasternakiem zwyczajnym czy arcydzięglem litwor. Należy jednak pamiętać, że Barszcz Sosnowskiego wyróżnia wielkość. Łodygi tej rośliny mogą mierzyć nawet 4 metry, a szczególnie charakterystyczne są kwiaty - duże i białe zebrane w baldachimy. Barszcz Sosnowskiego jest rośliną silnie parzącą. Ważne jest również nazewnictwo. Barszcz olbrzymi, inaczej nazywany barszczem Mantegazziego i barszcz Sosnowskiego pochodzą z rodziny selerowatych (baldaszkowatych). Obydwa gatunki w stanie dzikim występują na Kaukazie i  traktuje się łącznie jako kaukaskie barszcze.

Czytaj więcej o: Barszcz sosnowskiego