Grzyby

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

Przejdź do - Warsztaty edukacyjne na Bulwarach Wiślanych:  Bezpieczne grzybobranie
10 października 2017

Warsztaty edukacyjne na Bulwarach Wiślanych: Bezpieczne grzybobranie

7 października na Bulwarach Wiślanych, pracownicy Oddziału Promocji Zdrowia i  Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku edukowali mieszkańców Warszawy  na temat rozpoznawania i zbierania grzybów kapeluszowych oraz odróżniania grzybów jadalnych od niejadalnych i trujących. Działania te wzmocnione były  prezentacją modeli grzybów, rozdawnictwem materiałów edukacyjnych i wystawą plansz dydaktycznych.

6 września 2017

POZNAJ GRZYBY- UNIKNIESZ ZATRUCIA

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe    i zapachowe. W naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby ­trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ­zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

Czytaj więcej o: POZNAJ GRZYBY- UNIKNIESZ ZATRUCIA